Vårda skorna rätt så håller de längre

Våra skor får stå ut med en hel del under sin livslängd. Många skor blir dock utbytta långt innan de egentligen hade behövt om man bara hade sett till att ta hand om dem väl. Här följer ett antal grundläggande tips som låter en fortsätta använda skorna längre efter man först köpt dem.

Låta dem vila

Att använda skorna varje dag är något som nog en hel del känner igen i sig. Men detta påskyndar verkligen slitaget på skorna då de inte får chansen att torka ut ordentligt och materialet hinner inte återforma sig. Skorna bör därför få åtminstone en vilodag mellan varje användningstillfälle. Vilket ju betyder att man behöver fler par skor för varje säsong.

Använd skoblock

Skor i läder och liknande material behöver ofta extra mycket vård för att inte åldras i förtid. Och ett som många inte använder sig av är just skoblocken. Vilket är synd då dessa troligtvis gör större individuell skillnad än något annat. Skoblockens uppgift är att se till att skorna håller sin ursprungliga form och absorbera fukten som uppstått efter användning. Skoblock finns för alla möjliga typer och är ofta tillverkade i cederträ på grund av materialets naturliga antibakteriella egenskaper. Sen så doftar de även trevligt.

Impregnera skorna regelbundet

Fukt och väta kan påverka många material negativt i det långa loppet. Att se till att impregnera skorna är därför ett tips som fler borde ta till sig. Hur ofta man behöver göra detta beror dels på hur mycket man använder dem men också på vädret. I värsta fall kan man behöva göra det flera gånger i veckan. Gör det gärna innan första användningen och sedan regelbundet därefter. Bäst är att alltid hålla till utomhus när man använder impregneringssprayer då de kan vara mindre bra att andas in ämnena. För bästa resultat är det bra att tänka på vilket material man vill skydda.