Färgmatchning för nybörjare

Färgmatchning kan vara ett av de bästa verktygen när det kommer till att skapa en intressant och iögonfallande outfit. Med några enkla tips och lite experimentering hemma kan man snabbt förbättra sin färdighet med färgmatchning.

Även om vi huvudsakligen kommer prata om kläder här kan detta även appliceras på något som smycken. Kläderna tar ju bara upp så mycket mer yta och kan därför påverka helhetsintrycket så mycket mer.

Ett bra ställe att börja är med neutrala färger. Detta är färger som kan fungera med praktiskt taget alla andra. Ska man vara en purist är detta färgerna svart, vit och grå. Men även färger som marinblå, beige och vissa bruna toner kan fungera som neutrala färger då de kan kombineras med så mycket annat.

Att starta med en neutral bas är därför ofta ett väldigt säkert val. Därefter lägger man till lite färg med eller eller annat plagg eller accessoar. Ett praktexempel på detta är ju den lilla svarta som kan utsmyckas på alla världens vis.

Vill man istället använda en mer färgglad grund är det viktigt att veta vilka färger som den passar bra ihop med. Sök då gärna reda på ett färghjul och välj två färger på motsatt sida av varandra. Dessa är så kallade komplementfärger och hjälper till att framhäva varandra.

Det finns också betydligt mer avancerade metoder för färgmatchning, men de ovanstående är en perfekt utgångspunkt för nybörjare.