Färgmatcha din outfit

Att sätta ihop en komplett outfit är något av en konstform. Att veta vilka plagg som passar ihop med varandra är inte alltid så enkelt som man tror och kan kräva en del försök innan man får det rätt. Ett sätt att få en bättre look kan vara att tänka på vilka färger man använder sig av. Och det ska vi titta lite närmare på här.

Alla har vi kläder i garderoben som vi aldrig kombinerar med vissa andra plagg. Och medan stilen absolut kan vara en faktor i detta är också färgen på dessa plagg väldigt viktiga. För att få en bättre förståelse för vilka färger som passar ihop med vilka är det bra att börja med ett färghjul. Och detta gäller inte bara kläder utan även val av smycken.

Färghjulet används primärt inom färglära, men kan vara till stor hjälp även här. Man kan nu tala om tre olika sorters färger:

  • Primära färger (röd, gul och blå)
  • Angränsande färger (färger som ligger bredvid varandra i färghjulet)
  • Kompletterande färger (färger som ligger mitt emot varandra i färghjulet)

För primära färger är det bäst att endast använda en av dem i en outfit. Det kan fungera speciellt bra tillsammans med en bas av neutrala färger som svart eller vitt.

Angränsande färger är ett sätt att få in fler färger i en outfit men fortfarande hålla en mer lågmäld look. Igen kan en neutral bas användas om man inte vill ha allt för mycket färg på outfiten.

Kompletterande färger framhäver varandra genom att skapa maximal kontrast. Ofta kan det fungera bäst om en färg dominerar och den andra mer ”kryddar” outfiten.