Att tänka på vid kavajköpet

Kavajen är ju en av plaggen alla män bör ha minst en av i garderoben, men gärna flera. Planerar man på att utöka antalet kavajer i sin egen garderob eller byta ut en gammal en har vi samlat ett antal olika tips kring kavajinköpet.

Bedöma kvalitet

Tittar man i kavajens foder kan man hitta ett ”S” följt av en siffra. Denna anger tjockleken på ullfibern i kavajen. Ett högre nummer betyder tunnare fiber och därmed även en högre kvalitet av kavaj. En viktigt poäng är dock att ju högre numret är desto känsligare är också tyget. Den högsta siffran som finns i nuläget är S250, men de är extremt känsliga och skrynklas så lätt att man knappt kan använda dem. En kavaj man tänkt bära till vardags bör hållas under S120 för att vara praktisk.

Tänka på klädkoder

När man närvarar vid tillställningar då klädkoder gäller kommer man ju behöva något som uppfyller dessa krav. Nu behöver man rakt inte gå ut och köpa en frack eller smoking. De flesta av oss kommer nog att lätt kunna ta oss igenom hela livet utan att hamna på en tillställning som har detta som krav. Men var och en bör kunna uppfylla ”mörk kostym”. Det betyder en kavaj som är antingen mörkblå, mörkgrå eller svart. Diskreta mönster får förekomma, men en enfärgad är oftast mer i linje med klädkoden. För mer tips kring klädkoder kan man besöka Etikettdoktorn.

Längden på kavajen

Vet man inte hur kavajer designas för att bäras är det kanske inte så enkelt att veta när kavajen är rätt längd. Som det normalt sett brukar beskrivas är att en kavaj ska precis täcka baken på bäraren och på framsidan ska längden sluta mellan basen på tummen och knogarna när armarna hänger längst sidan. Vi är ju dock alla lite olika och för att kompensera för ens egna kroppsmått kan rekommendationen skifta lite åt något håll.

Detta är åtminstone så man brukar tänka för kavajer som används i mer eller mindre formella tillställningar. En mer ledig kavaj som används till vardags kan egentligen få vara lite kortare än de mått som beskrevs ovan.